Rodzaje wina wytrawnego
Klasyfikacja wina dotyczy wielu wymiarów tego trunku, a jednym z nich jest rodzaj – podział na czerwone, białe, różowe czy musujące. Kiedy jednak mówimy o winie wytrawnym, najczęściej mamy na myśli wino czerwone, o wyrazistej, intensywnej barwie, smaku i aromacie. Wino wytrawne jest de facto antonimem wina słodkiego – to znaczy, że po fermetacji całkowita ilość cukru w winie prezentuje się na minimalnym poziomie. Wino wytrawne charakteryzuje więc specyficzna cierpkość, gorzkość, a czasem wręcz surowość smaku.
Na świecie istnieje wiele odmian win wytrawnych. Niektóre z nich to: Chianti, Merlot, Cabernet Sauvignon, Rioja czy Chardonnay. Każdemu z nich towarzyszy odmienny bukiet aromatów i smaków, a ich ostateczna konsystencja zależy od tego, jak długo oraz w jakich warunkach dojrzewało dane wino. Różnią się też miejscem pochodzenia winogron, które ma decydujący wpływ na jakość i właściwości trunku.
Czym charakteryzuje się wino wytrawne?
Najważniejszą cechą wina wytrawnego jest niewielka zawartość cukru. Mówi się, że wino jest wytrawne, gdy ilość cukru nie przekracza 9 g/l. Intensywny kolor, aromat i bukiet są kolejnymi atrybutami tego rodzaju trunku. Wynika to przede wszystkim z długiego procesu dojrzewania, przeprowadzanego w odpowiednich warunkach. Wino wytrawne raczej nie jest konsumowane na słodko, ale jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw, szczególnie tych z czerwonym mięsem oraz serów.
Uważa się, że wino wytrawne jest bardziej „dorosłe” i wymaga od degustatora pewnej dozy doświadczenia. To typ wina, który najtrudniej jest ocenić, ponieważ jego smak jest najbardziej złożony. Z pewnością trzeba posiadać rozwinięty zmysł smaku, aby zrozumieć i wyodrębnić poszczególne niuanse smakowe zawarte w winie wytrawnym.
Wino wytrawne a zdrowie
Wiele badań wskazuje, że umiarkowane spożycie wina, szczególnie czerwonego wytrawnego, może przynosić korzyści zdrowotne. Dowiedziono, że dzięki zawartośći polifenoli, wino wytrawne ma działanie antyoksydacyjne, chroniąc nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto, wino czerwone wytrawne może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu i poprawie układu krążenia. To, oczywiście, nie znaczy, że wino może zastąpić zdrowy styl życia czy leki, jednak w umiarkowanych ilościach może przynieść pewne korzyści.
Warto jednak pamiętać, że choć spożywanie wina wytrawnego byłoby korzystne dla zdrowia, to nadmierna konsumpcja alkoholu jest szkodliwa. Niezależnie od tego, czy jest to wino wytrawne, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie, zawsze trzeba pamiętać o umiarkowaniu w przypadku jakichkolwiek alkoholi.